ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή της μεσογλουτιαίας πτυχής και του κόκκυγα και δύναται να είναι μονήρης ή με πολλαπλές διακλαδώσεις. Συνηθέστερη αιτία της κύστης κόκκυγος είναι η διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η καθιστική ζωή ή η συνεχής τριβή ανάμεσα στους γλουτούς και οι μικροτραυματισμοί της περιοχής.

Η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15-40 ετών. Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα.
 
Η κύστη κόκκυγος εμφανίζει έντονα συμπτώματα όταν φλεγμαίνει. Στην οξεία μορφή της συνοδεύεται από διόγκωση, ερυθρότητα και ισχυρό πόνο στην περιοχή. Επιπλέον, η φλεγμονή ενδέχεται να προκαλέσει απόστημα, εμπύρετο και καταβολή του οργανισμού. Μπορεί ακόμη να παρουσιαστεί εκροή δύσοσμου υγρού από το συρίγγιο της κύστης στην προσπάθεια του οργανισμού να εκτονώσει την φλεγμονή και να παροχετεύσει το πύον του αποστήματος. Όταν δεν έχει επιπλοκές προξενεί ελάχιστα ενοχλήματα και η ύπαρξή της συχνά γίνεται αντιληπτή μόνο από το λέκιασμα του εσώρουχου.
 
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος είναι κλινική με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και την φυσική εξέταση.
 
Στην περίπτωση του αποστήματος, η χειρουργική παρέμβαση οφείλει να είναι άμεση. Απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Η παροχέτευση του πύου οδηγεί σε άμεση ανακούφηση από τον πόνο.  Η παροχέτευση του αποστήματος δεν αποτελεί θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Σε δεύτερο χρόνο, όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα.
 
Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική. Η χειρουργίκη επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρέσει ή να καταστρέψει πλήρως την κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια με σκοπό να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή πιθανότητα υποτροπής. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: η χειρουργική εξάιρεση (ανοικτή, κλειστή και ημίκλειστη μέθοδος)  με νυστέρι ή εξειδικευμένες μορφές ενέργειας όπως Laser ή R-F, χειρουργική εξαίρεση με δημιουργία δερματικού κρημνού (Limberg), και οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικες Laser FiLac και η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT με Laser. Στόχος μας είναι η επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης με σκοπό:
  • Το μικρότερο ποσοστό υποτροπής
  • Την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών
  • Καθόλου μετεγχειρητικό πόνο
  • Την τάχιστη ανάρρωση του ασθενή και άμεση επιστροφή στην καθημερηνότητα του