ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική τους ονομασία, είναι μικρά οζίδια που αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.  Προκαλούνται από τον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στη γυναίκα εντοπίζονται συνήθως στην περιοχή του αιδoίου και του πρωκτού, καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές. Στους άντρες αντίστοιχα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές.
Εμφανίζονται συχνότερα ως πολλαπλές συρρέουσες ομάδες στο δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού ή ως και μεμονωμένες βλάβες. Μπορεί  επίσης να αναπτυχθούν μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Τα 2/3  των ανθρώπων που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο που έχει γεννητικά κονδυλώματα, θα εμφανίσουν τελικα και οι ίδιοι.

Η συμπτωματολογία ποικίλει ανάλογα με τη θέση και κυρίως το μέγεθος των βλαβών, αν και τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα κνησμού, τοπικού ερεθισμού, αίσθημα ψηλαφητής μάζας  και σπανιότερα μικρές εστίες αιμορραγίας από μικροτραυματισμούς.
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων είναι κλινική και επιβεβαιώνεται από την βιοψία. Σε υποκλινικές μορφές η εφαρμογή διαλύματος οξικού οξέως προσδίδει λευκωπή χρώση που είναι χαρακτηριστική των βλαβών. Σε όλες τις περιπτώσεις κονδυλωμάτων του πρωκτού είναι απαραίτητη η πρωκτοσκόπηση για τον ενδελεχή έλεγχο του πρωκτικού σωλήνα. Συστήνεται επίσης η ενημέρωση και ο έλεγχος των σεξουαλικών συντρόφων.
 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, αλλά η πλήρης εκρίζωση της λοίμωξης μπορεί να είναι δύσκολη. Αν τα κονδυλώματα στο δέρμα του πρωκτού είναι μικρά και μονήρη, μπορούν να αντιμετωπιστούν αρχικά με τοπική χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η καταστροφή των κονδυλωμάτων μπορεί επίσης να γίνει με κρυοθεραπεία, καυτηριασμό με διαθερμία, εξάχνωση με Laser CO2 καθώς και με χειρουργική εξαίρεση. Η επιλογή της θεραπευτικής προσέγγισης θα γίνει ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, την έκταση της νόσου και μετά από καλή ενημέρωση του ασθενή.
 
Τα κονδυλώματα της περιοχής του πρωκτού πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά από εξειδικευμένο χειρουργό του παχέος εντέρου και του πρωκτού επειδή μπορει να μεγαλώσουν και να υποστούν καρκινοματώδη εξαλλαγή. Παρά την θεραπεία, το 25% των ασθενών θα υποτροπιάσει και η θεραπεία θα πρέπει να επαναληφθεί. Γι’ αυτούς τους  λόγους οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται ανα τακτά χρονικά διαστήματα και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
 
Ο κ. Πατσούρας εξειδικεύτηκε για 5 χρόνια στη χειρουργική του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εξειδικευμένα κέντρα (St Mark’s Hospital & Academic Institute και St Thomas’ Hospital, Λονδίνο).