ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική ή Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις τις Γενικής Χειρουργικής κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Η λαπαροσκοπική Χειρουργική χρησιμοποιεί τομές των 5-12 χιλιοστών μέσω των οποίων εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία και το λαπαροσκόπιο (κάμερα) στην κοιλιά του ασθενή. Η κάμερα μεταδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε οθόνες του χειρουργείου και ο χειρουργός παρακολουθεί τις κινήσεις του. Οι χειρουργικοί χειρισμοί γίνονται έξω από το σώμα του ασθενή και μέσω των λαπαροσκοπικών εργαλείων μεταφέρονται οι κινήσεις/χειρισμοί στους ιστούς μέσα στην περιτοναική κοιλότητα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η εκπαίδευση των νέων χειρουργών στη λαπαροσκοπική χειρουργική έχουν επιτρέψει να πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά οι περισσότερες επεμβάσεις που γίνονται με την ανοικτή χειρουργική. Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι το ίδιο ασφαλής με την ανοικτή χειρουργική, εφόσον ο χειρουργός είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος. Είναι στην κρίση του χειρουργού να αποφασίσει πότε μια επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά με γνώμονα την ασφάλεια του ασθενή και όχι τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει την επέμβαση. Όσον αφορά τα ογκολογικά αποτελέσματα, αυτά είναι εφάμιλλα με την ανοικτή χειρουργική σύμφωνα με διεθνείς μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες.
 
Σήμερα, πέραν των γνωστών επεμβάσεων τις χολοκυστεκτομής και της σκωληκοειδεκτομής που γίνονται λαπαροσκοπικά από τους περισσότερους χειρουργούς, οι περισσότερες κοιλιακές επεμβάσεις μπορούν να διενεργηθουν και λαπαροσκοπικά. Όσον αφορά την χειρουργική του παχέος εντέρου, λαπαροσκοπικά μπορούν να διενεργηθούν επεμβάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, για φλεγμονώδη νοσήματα του εντερου (Ελκώδη κολίτιδα και Νόσος του Crohn), για εκκολπώματα του παχέος εντέρου, για πρόπτωση του ορθού και για παθήσεις του λεπτού εντέρου.
 
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έναντι της ανοικτής χειρουργικής είναι:
  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Ταχεία κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενή
  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Λιγότερες μέρες νοσηλείας
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Μικρότερο ποσοστό δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφήσεων
 
Ο κ. Πατσούρας εξειδικεύτηκε για 5 χρόνια στη χειρουργική του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εξειδικευμένα κέντρα και κέντρα προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής ( St Mark’s Hospital & Academic Institute και St Thomas’ Hospital, Λονδίνο).