ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Το απόστημα είναι μια κοιλότητα που περιέχει πύον, μικρόβια και προϊόντα φλεγμονής και μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
 
Τα περιεδρικό ή περιπρωκτικό απόστημα εμφανίζεται στο δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Το περιεδρικό απόστημα δημιουργείται από την φλεγμονή και απόφραξη του εκφορτικού πόρου των αδένων που φυσιολογικά βρίσκονται στον πρωκτικό σωλήνα.
 
Τα συχνότερα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή του πρωκτού που καθιστά αδύνατο το κάθισμα του ασθενούς. Η περιοχή είναι εξέρυθρη (κόκκινη) και τις περισσότερες φορές υπάρχει διόγκωση, η οποία είναι επώδυνη στην ψηλάφηση. Μπορεί να υπάρχει πυρετός με ρίγος και ο ασθενής να παρουσιάζει γενική αδιαθεσία-κακουχία.
 
Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι χειρουργική. Απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του πύου με λεπτομερή καθαρισμό της αποστηματικής κοιλότητας. Σπάνια τα περιεδρικά αποστήματα μπορεί να παροχετευθούν και μόνα τους στην προσπάθεια του οργανισμού να εκτονώσει την φλεγμονή, αλλά ακόμη και να συμβεί αυτό είναι απαραίτητος ο χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής από χειρουργό. Σπανιότερα τα περιεδρικά αποστήματα υποχωρούν μόνα τους ή μετά την χορήγηση αντιβίωσης.
 
Μετά την παροχέτευση ενός περιεδρικού αποστήματος ο πόνος υποχωρεί άμεσα και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμη και μετά από λίγες ώρες. Σε περιπτώσεις μεγάλων αποστημάτων ή όταν ο ασθενής είναι διαβητικός ή ανοσοκατασταλμένος, η διάρκεια της νοσηλείας είναι συνήθως μία ημέρα για την χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών. Η ανάρρωση του ασθενή είναι πολύ γρήγορη και μπορεί να επιστρέψει στις καθημέρινές του δραστηριότητες άμεσα.
 
Η μη έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση ενός περιεδρικου αποστήματος μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική λοίμωξη και σήψη. Σπανιότατα μπορεί η λοίμωξη να επεκταθεί στους πέριξ ιστούς του περιναίου και των γεννητικών οργάνων και να εξελιχθεί σε γάγγραινα. Σε περίπτωσησυνύπαρξης περιεδρικού συριγγίουκαι εφόσον μπορεί να γίνει η χαρτογράφηση του διεγχειρηιτκά, μπορουν ανα αντιμετωπιστούν και τα δύο την ίδια στιγμή. Γι αυτούς τους λόγους τα περιεδρικά αποστήματα-συρίγγια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο χειρουργό παχέος εντέρου και πρωκτού.
 
Ο κ. Πατσούρας εξειδικεύτηκε για 5 χρόνια στη χειρουργική του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εξειδικευμένα κέντρα (St Mark’s Hospital & Academic Institute και St Thomas’ Hospital, Λονδίνο).