ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

Το περιεδρικό συρίγγιο εμφανίζεται στην περιοχή του πρωκτού και αποτελεί μια μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτικού σωλήνα/ορθού με το δέρμα. Το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί την 2η συχνότερη ορθοπρωκτική πάθηση μετά τις αιμορροίδες.
 
Η πλειονότητα των περιεδρικών συριγγίων είναι συνέπεια αποστημάτων που προκαλούνται από την φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων. Ένα μικρο ποσοστό των περιεδρικών συριγγίων μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα, νόσος του Crohn ), καρκίνος, εκκολπωματίτιδα και φυματίωση.
 
Η ταξινόμηση των περιεδρικών συριγγίων είναι πολύ σημαντική, γιατί από αυτή θα εξαρτηθεί το είδος της χειρουργικής προσέγγισης.. Τα περιεδρικά συρίγγια ανάλογα με την πορεία τους και την ανατομική τους θέση, διακρίνονται σε 5 τύπους:
  • Μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Διασφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Εξωσφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Υποβλεννογόνιο συρίγγιο
Τα περιεδρικό συρίγγιο συνήθως, προκαλεί εκροή υγρού (πύου) από το έξω στόμιο, που γίνεται αντιληπτό στο εσώρουχο, καθώς και κνησμό στην περιοχή του πρωκτού. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, εκτός αν σχηματιστεί απόστημα από απόφραξη του συριγγώδους πόρου. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονος πόνος, ερυθρότητα και διόγκωση της περιοχής καθώς και πυρετός.
 
Η διάγνωση ενός περιεδρικού συριγγίου είναι κλινική. Συνήθως, είναι εμφανές το έξω στόμιο του συριγγίου στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό συνοδευόμενο με ή χωρίς εκρού υγρού, που γίνεται συνήθως αντιληπτή στο εσώρουχο του ασθενή. Κάποιες φορές είναι επίσης εφικτή η αναγνώριση του έσω στομίου μετά από δακτυλική εξέταση και πρωκτοσκόπηση. Πριν από την θεραπεία ενός περιεδρικού συριγγίου είναι απαραίτητο να γίνει χαρτογράφηση της πορείας του συριγγίου για να διαπιστώσουμε την σχέση του με τον έσω και έξω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η χαρτογράφηση αυτή επιτυγχάνεται με ενδορθικό υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.
 
Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι χειρουργική. Βασικές αρχές της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι:
  1. Η χαρτογράφηση της πορείας του συριγγίου
  2. Η αναγνώριση του έσω στομίου του συριγγίου
  3. Η σχέση του συριγγίου με τον έσω και έξω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού
  4. Ο τύπος του συριγγίου
 
Η χειρουργική αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων πρέπει να γίνεται από χειρουργό εξειδικευμένο στην χειρουργική του ορθού και του πρωκτού . Όσο πιο χαμηλά είναι ένα περιεδρικό συρίγγιο τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπιση του. Συνήθως χρειάζεται απλά η διατομή ή εκτομή του συριγγώδους πόρου και η επούλωση του τραύματος κατά δεύτερο σκοπό. Σε περιπτώσεις πιο πολύπλοκων περιεδρικών συριγγίων, όπου η διατομή ή εκτομή του συριγγίου δεν είναι ασφαλής λόγω πιθανότητας τραυματισμού των σφιγκτήρων του πρωκτού εφαρμόζουμε άλλες τεχνικές όπως:
 
  1. Δημιουργία κρημνού για την κάλυψη του έσω στομίου
  2. Εύρεση και διατομή του συριγγώδους πόρου στο μεσοσφηγκτηριακό διάστημα (LIFT procedure)
  3. Ενδοσκοπική θεραπεία του συριγγίου, VAAFT (Video assisted anal fistula treatment)
  4. Καταστροφή του συριγγώδους πόρου με laser FiLaC (Fistula track Laser Closure)
  5. Τοποθέτηση Seton

Ο κ. Πατσούρας εξειδικεύτηκε για 5 χρόνια στη χειρουργική του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εξειδικευμένα κέντρα (St Mark’s Hospital & Academic Institute και St Thomas’ Hospital, Λονδίνο).