ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια σχισμή/πληγή στον πρωκτικό σωλήνα περιφερικότερα της οδοντωτής γραμμής. Συνήθως εκτείνεται σε βάθος αποκαλύπτοντας τις ίνες του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού.
Κύριος παθογεννετικός παράγοντας / μηχανισμός θεωρείται ο τραυματισμός της περιοχής του πρωκτού. Συχνότερα αίτια της ραγάδας του πρωκτού είναι η δυσκοιλιότητα και η δίοδος σκληρών κοπράνων, καθώς και οι εγχειρήσεις στην περιοχή του πρωκτού.
 
Τα κύρια συμπτώματα της ραγάδας του πρωκτού είναι ο οξύς πόνος (σχίσιμο-κάψιμο) και η απώλεια αίματος. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της κένωσης και μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Το αίμα είναι μικρής ποσότητας και παρατηρείται συνήθως στο χαρτί.
 
Η διάγνωση της ραγάδας του πρωκτού γίνεται συνήθως από το ιστορικό του ασθενή, την περιγραφή της συμπτωματολογίας του και επιβεβαιώνεται με την επισκόπηση του πρωκτού. Η κλινική/δακτυλική εξέταση στην οξεία φάση είναι πολύ επώδυνη και καλό είναι να αποφεύγεται. Καλό είναι βέβαια όλοι οι ασθενείς, που έχουν αίμα στα κόπρανα να υποβάλλονται σε ενδοσκοπικό έλεγχο (κολονοσκόπηση) του παχέος εντέρου για τον αποκλεισμό άλλης συνυπάρχουσας παθολογίας.
 
Η θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού είναι κατ’ αρχήν συντηρητική και συνίσταται σε διόρθωση της δυσκοιλιότητας και τοπική χρήση αλοιφών. Δεύτερη γραμμή θεραπείας είναι η χημική σφιγκτηροτομή με ενέσεις τοξίνης της αλλαντίασης (BOTOX) στον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτικού σωλήνα. Η τοξίνη της αλλαντίασης (BOTOX) προκαλεί χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα μυ, βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής και έτσι διευκολύνεται η επούλωση της ραγάδας του πρωκτού.
 
Επί αποτυχίας των παραπάνων μεθόδων, η τελική και πιο αποτελεσματική θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού είναι η χειρουργική. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική είναι η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή, η οποία συνίσταται σε μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού και θα πρέπει να γίνεται από χειρουργό εξειδικευμενο στη χειρουργική του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Με την έσω πλάγια σφιγκτηροτομή καταργούμε τον χρόνιο σπασμό του μυός και διευκολύνεται έτσι η ταχεία επούλωση της ραγάδας του πρωκτού καθώς και η αποφυγή της υποτροπής της. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί 15 λεπτά, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα και παρατηρείται άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.
 
Ο κ. Πατσούρας εξειδικεύτηκε για 5 χρόνια στη χειρουργική του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εξειδικευμένα κέντρα (St Mark’s Hospital & Academic Institute και St Thomas’ Hospital, Λονδίνο).